Intrebare retorica, cu raspuns

     Sa fie acesta un motiv pentru care "ratacitii" prin lume fortati de imprejurari ori dotari intelectuale superioare sau diferite structural de zona in care s-au nascut dobandesc acel aer de diagnostic fara drept de apel care incepe cu "problema cu Romania este ca..." dar care difera in functie de zona geografica (recte limba "adoptiva") aleasa?
      Mai in gluma, mai in serios, semi-glumesc.

      Si intreb aceasta intrucat nu mai tarziu de ieri, la un pahar de vorba cu un conational onorabil, am ajuns fara sa ma chinui deloc tare la concluzia ca Romania este un mini-glob pamantesc. De ce spun asta? Pentru ca in afara limitarilor climatice pe care nu le putem schimba, nu stiu sa existe lucruri, tipologii umane, istorie in strada, arta, cultura, gastronomie etc etc regasite oriunde in lume si care sa nu aiba o interfata in Romania. Vrei saracie? Ai. Vrei lux? Ai. Vrei mitocanie? Ai. Vrei sa calatoresti cu trenul si sa fii tratat regeste? Poti fi. Vrei sa calatoresti cu trenul si sa fii servit de un vecin de compartiment cu slanina cu ceapa scoase dintr-un ziar? Poti fi. Vrei prezentare de moda de cel mai inalt nivel? Ai. Vrei parada pipitelor? O ai vrei-nu vrei. Vrei sa traiesti la casa, bloc cu 4 etaje, bloc turn, cartier rezidential, cartier muncitoresc ori gara? Poti. Vrei barbati care sa parcurga toata paleta atitudinilor de gen? Ii vpoti vedea, plutesc in balti, cauta doar sa fie gasiti. Sau raman plutind cu burta in sus, de la caz la caz. Vrei sictir? Il ai si ai si cui sa-l impartasesti. Vrei motive de zambete? Gasesti la tot pasul. Vrei sa plangi? Iesi din casa, ia primul colt pe bulevardul principal si in 5 minute gasesti un motiv. Vrei haloimas? Este!! Vrei liniste? Ai. Vrei dezmat gastronomic? Ai. Vrei minciuni frumoase sua adevar? Le primesti pe ambele ca si cand ar fi totuna. Vrei sa te plimbi noaptea pe strazi aproape goale si sa dai de un bezmetic care isi spala masina si caruia ii "scapa" furtunul pe tine? Avem. Vrei vestimentatie haute-couture sau banala? Gasesti. Vrei sa vezi din cand in cand si maghernite pentru a alterna cladirile perfecte? Suuuunt. Si mie una imi place ca "bifam" cu gratie (uneori de elefant :D) intreaga paleta cromatica de la elitism pana la mioritismul cel mai franc. A ramane la elitism ar insemna sa nu avem decat un procentaj oarecare de autentic in noi, restul fiind un rezultat al slefuirii, si aceasta pentru ca autenticul si originalul nu se gaseste la inaltimi, ci la baza bazelor de unde porneste traiectoria inspre orice.
       Ingemanarea tuturor tiparelor societale este asadar la tot pasul. LA ALEGERE.
       Avem doar doua lucruri de la care nu ne putem sustrage:
- trebuie sa alegem carei parti a Romaniei vrem sa-i apartinem pentru ca a nu face alegerea din lipsa de cvorum interior :) sau a face alegerea gresita nu sunt motive pentru a arunca apoi in stanga si in dreapta cu acuze
       sau de care trebuie sa ne ferim pe cat posibil
- sa nu ajungem in postura de a avea de-a face cu sistemele de orice tip: politie, sanatate, justitie. Functioneaza precar, au sincope si din pacate uneori tine de noroc sa ajungi la concluzia buna indiferent cu care din ele ai avea de-a face. De educatie nu pot spune sa ne tinem departe, fara ea nu se poate evolua si ai acces la ea daca te intereseaza. Nu este mereu usor si poate facilitarea drumului catre posibilitatea excelentei mai trebuie cizelat. Dar se poate.

       Asa ca nu cred in "problema cu Romania este ca..." decat daca priveste al doilea punct de mai sus si se refera la nedreptati pe care le-ai primit de la viata sau conationali cu titlu gratuit. Atat. Ceea ce, intr-adevar, ramane trist. Dar restul...oh, restul nu presupune decat o posibilitate infinita si nestingherita de a duce o viata in absolut toate felurile posibile si imaginabile :) .

      Daca ar fi sa-mi exprim propriul "problema in Romania este ca..." as spune atat: nu exista reguli iar cand acestea exista, regula nescrisa este sa cauti portita de a le eluda, pentru ca aceasta este aproape mereu acolo si uneori este mai oficializata decat oficialul.
      Inca ceva: la noi exista mai mereu "riscul" de a nu te plictisi, ceea ce in alte locuri care presupun o aversiune totala fata de neprevazut sau fata de orice tip de risc, lipseste cu desavarsire. Aha, ok, sa nu risc interpretari: asta e de bine! :)


Comments