Totalitarism

Cand iubesti, o faci cu toata fiinta. Cand urasti, o faci cu toata fiinta. Tristetea acuta care se aseaza peste gandurile, mimica si interiorul tau cel mai intim te cuprinde pe de-a-ntregul si pana la ultimul por. Raceala ca semn al proaspetei instalari a lipsei unui sentiment ingheata complet ceea ce mai deunazi se mistuia in flacari. Cand lasi ceva in urma o faci de tot. Iar cand pierzi ceva este pentru totdeauna. Momentele acestea de maximizanta traire a unui sentiment sunt de orientare profund socialista; te subjuga in modul totalitarist al regimurilor politice care nationalizeaza castigurile si impart pierderile si nu lasa loc (intr-un om normal) liberului arbitru, pentru ca nu iubesti sau urasti "cu masura", nu esti trist "asa si-asa", nu te simti "cam" gol. Esti locuit. Si nu te poti opune decat instaurand anarhia.

in bezna ne-simtirii

Extremele elimina jumatatile de masura sau invers?

Comments

Anonymous said…
Nu urasti sau iubesti mai mult sau mai putin, zici...
Raluca said…
Daca traiesti sentimentul, o faci pana la capat. Daca simti ca mai e loc, inseamna ca simti orice altceva. Masura in care doi oameni pot simti vizavi de un lucru este insa alta poveste. Poti simti ca iubesti ceva mai mult sau mai putin decat o face altcineva, dar asta nu se reduce decat la a compara doua limite.
Dar nu știm niciodată dacă la mine e mai mult sau mai puțin decât la tine... și nu știm unde e "până la capăt" - rezultă că instaurăm subiectivismul nu totalitarismul.
... da, instrumentele de măsură întotdeauna contează, fiindcă trebuie să fie proprii!

Așa cum lumina lină poate fi considerată extremă întunericului/subiectivității, tot așa și liberul arbitru poate fi măsura justă...

Nu știu ce am vrut să spun... poate doar că suntem cu toții plini de pasiune mult înainte de a învăța să înotăm...
Raluca said…
Cred ca totalitarismul ramane sistemul instaurat de un sentiment veritabil, insa cu siguranta doar subiectivismul poate masura doua totalitarisme individuale. Este dovada clasicelor "ma iubeste cum poate" sau "tine la mine in felul ei" ... a simti ca dai mai mult poate fi nedrept fata de cel care simte si stie ca da totul, dar cum te poti sustrage felului tau de a da? Pana si felului tau de a judeca ceea ce dau altii prin prisma a ceea ce dai tu? Si da, acestea sunt instrumente proprii. Subiective. Dar venite din "socialismul" emotiv.

Liberul arbitru viza partea in care nu numai ca odata ce simti ceva, nu poti in acelasi timp sa simti si opusul, dar nici nu poti sa vrei sa fie asa! (excluzand negarea ca fenomen modern de anulare de sine)