Barfa ca datorie sociala (?)

      Imi recunosc totala dezaprobare fata de persoanele care isi fac un scop in viata din barfa. Nu consider ca a vorbi despre cineva care nu este de fata este in toate cazurile o barfa, ci cel multi ii certifica existenta. Insa exista un prag dincolo de care daca se trece pentru mine se lasa cu scene mentale horror.
      Iata insa ca stiinta ne povesteste acum despre rolul terapeutic al celor care imprastie zvonuri, activitate definita drept atragerea atentiei celorlalti asupra comportamentului nepotrivit al unei alte persoane. Dovada rolului benefic al acestei activitati pseudo-intelectuale sta intr-un experiment in care se incearca reactia participantilor la un joc in care unul dintre ei triseaza. Jucatorii care au identificat trisorul au inregistrat niveluri ridicate ale stresului si pulsului care insa reveneau la normal odata cu avertismentul trimis celorlalti in care se atragea atentia asupra jucatorului-problema. Concluzia studiului este ca barfa mentine ordinea sociala si la un moment dat, poate fi interpretata drept un ajutor pentru cei din jur (probabil pe principiul: trisezi, lasa ca te invatam noi minte!), un reductor de stres si o modalitate de a evita exploatarea celor care calca stramb.
      Asa cum studiul subliniaza foarte subtil, cercetarea nu a vizat barfa "ca la carte" cat mai degraba luarea de atitudine in cazul unei probleme sociale identificabila aici sub forma unui individ care vrea sa incalce regulile. Teoria economia l-ar integra in categoria "pasagerului clandestin" care insa prin asociere cu remediul barfei ar face-o pe cea din urma cel putin rizibila. Una este sa iti manifesti vocal sau prin "instigare" la atitudine civica oprobiul public fata de un individ care nu are chef sa creada in normele pe care toti ceilalti le respecta si alta este sa iti cauti adepti pentru propriile pareri asupra cuiva, adesea viciate si care trunchiaza puternic realitatea. Nu vad nici un rol terapeutic in barfa pura decat in cazul persoanelor care comporta un dezechilibru energetic la nivelul zonelor aflate oriunde deasupra gatului.


Desi femeile sunt cunoscute pentru barfa,
iata ca si barbatii simt nevoia de relaxare :) .


Comments