Prietenie

sa iti scrii secretul cel mai mare si cel mai intim pe o foaie de hartie, sa il pui intr-un plic si sa il inmanezi unei perechi de ochi care iti inspira incredere cu mentiunea "nu-l deschide inca, vreau sa mai ramana putin secretul meu".

o senzatie de usoare eliberare si totodata de incredere in pastrarea in anonimat, dar in maini bune, a propriului of.

situatie-exponent pentru cand increderea bate scepticismul, cand curiozitatea nu rezista in batalia cu respectul si cuvantul dat tacit, cand nevoia ta de a impartasi recunoaste si primeste nevoia de a impartasi a celuilalt, cand vulnerabilitatea suprema este dezavuata gingas si fara consecinte.

milionimea de indoiala ca plicul ar fi deschis la un moment dat paleste in fata faptului de a nu avea pe nimeni caruia sa ii inmanezi vreodata plicul.
neincrederea din principiu, desi posibil motivata de trecut, este lasitate, solitudine, deformare emotionala, introspectie maladiva.
fara sa stie, aceasta neincredere solicita discret o bresa.
pe care numai niste ochi care inspira incredere si care cauta o alta pereche de ochi care sa le inspira incredere o poate repera si oferi.

schimb reciproc de adevaruri inchise in spatele unui sigiliu fragil ca puful dar tare ca un munte. complicitatea unei amicitii care nu necesita discutii zilnice pentru a se valida.

Comments

Anonymous said…
are vreo legătură cu vreun mesaj de pe fb postat la o dată din viitor?

respectul este o virtute. curiozitatea o dorinţa neînfrânată.
Raluca said…
nu, deloc.
dar a fost un post la care memoria a facut apel fugitiv: "parca seamana cu..."

dar una e un actul de vointa (ca aici) si alta e accidentul (chiar daca accidentul a avut o timida pornire inspre a fi plic).
Raluca said…
prietenia ar trebui sa excluda curiozitatea?
Anonymous said…
un prieten, daca e prieten, nu iti cultiva dorinta de a afla ceva... iti spune pur si simplu. deci nu ai avea de ce sa fii curios.
Raluca said…
nu cantitatea de informatie bruta transmisa certifica si mentine o prietenie.

asa cum a fi interesat (asimilabil partial unei curiozitati pozitive si non-detrimentale) de ce se intampla cu un prieten nu inseamna ca ai depasit granitele amicitiei.

am amici care asteapta intrebarile potrivite pentru a nu-mi cultiva dorinta (mea) de a afla ceva :).

uneori a fi prieten inseamna, cred, (si) sa anticipezi/ sesizezi momentul in care ti se cere, fara cuvinte, sa fii curios.