La limita...

    Care este limita incepand de la care incepem sa fim completamente sinceri cu cei din jur?
Si care este limita incepand de la care ne oprim din a mai fi?
    Cred ca raspunsul este unic pentru ambele intrebari dar contine acea nuanta necesara pentru a crea doua pozitii antagonice.
    “Cand ceva se schimba” ar fi raspunsul meu.
    Cand in status quo-ul existent apare o variabila de natura sa modifice intreaga ecuatie a carei solutie credeam ca nu ne este straina. Si in jurul careia ne simteam firesti.
    Deziluzia si dezamagirea care provin urmare a acestei ruperi de ritm sunt dureroase din cel putin doua motive: odata pentru ca nu am fost in stare sa anticipam schimbarea , si odata pentru ca de la noul punct zero trebuie sa ne comportam nefiresc .
    Firescul (la homo sapiens) nu va fi niciodata altceva decat o bucatica de suflet transpusa in fapte si cuvinte. Nevoia de a schimba macazul muta zona de suflet luata prin surprindere intr-un con de umbra unde este lasata “la macerat” pana … nu se stie cand.
    De ce este nevoie sa schimbam acest ritm si dintr-o data sa ne purtam altfel fata de cei din jur?
    Explicatia psihologica ar putea fi tocmai aceea de a incerca sa evitam suferinta, de a nu ne lasa rosi ori striviti de cei care ne inseala asteptarile. Explicatia rationala ar fi aceea ca instinctul de conservare preia fraiele.
    Recomand sincer cat mai multe nuci pentru buna functionare a creierului, pentru ca sufletul “macerat” nu are leac – in afara poate a timpului care asterne peste el o pojghita de deznadejde care, da, peste ani poate deveni doar o amintire trista a ceea ce a fost candva.

Comments

Lucian Ancu said…
O intrebare similara ... Care este limita incepand de la care incepem sa fim completamente sinceri cu noi ?
Raluca said…
Consider ca o astfel de limita nu ar trebui sa existe. Daca totusi apare atunci poate ca o face intr-un moment in care viata (pare-se) ne rade in nas si ne impinge (contrazicandu-ne constant) spre frustrare. Iar sufletele mai putin puternice sau care nu si-au "facut educatia de victima" (:) ) inainte de a iesi in lume, pe un fond de nemultumiri, recurg la vieti parelele.
Lucian Ancu said…
ce intelegi prin suflete mai putin puternice ?

Ariely a facut un studiu in care ne mintim puternic ref la lucrurile pe care le avem.
Raluca said…
ma refer aici la cei slabi de inger