Inclinatie marginala spre decizie

    Decizii sunt doar hotararile fara drept de apel luate la timp. Daca nu se poate, din toate motivele posibile, nu se mai numesc decizii, ne amagim crezand asta din dorinta de a considera ca totusi avem fraiele in mana chiar si mai tarziu. 
    Ce se intampla ulterior evitarii, renuntarii sau tergiversarii parcurgerii unui traseu dorit (chiar atunci, in momentul in care a incoltit gandul) in detrimentul altuia se numeste doar descurcarea cu consecintele amanarii.
    Este adevarat ca uneori consecintele indeciziei se pliaza mai bine pe cine suntem de fapt sau ce presupune viata noastra decat ar fi facut-o rezultatul deciziilor. Pentru ca pentru unii astrele pot fi favorabile :). Dar asta nu ar trebui sa fie de natura sa justifice alocarea (prin inactiune a) resurselor individuale in directii pe care pana la urma viata ni le ofera ca ceva dat drept "Na, de-aci!"

    Inclinatia marginala spre decizie (imd) s-ar defini drept cresterea care ar avea loc in procesul decizional (∆ d)  la fiecare crestere (prin aderare din convingere) cu o unitate a populatiei (in stare sa decida) (∆p) . Sintetic 
 imd = ∆d /∆p. 
     Oare spre ce valoare tinde in mod natural acest raport?

    In conditii de pace (nationala) nu ne obliga nimeni la nimic. Singurele obligatii carora suntem nevoiti sa le facem fata sunt cele pe care ni le ridicam singuri la fileu si pe care singuri ni le impunem.
    Rapiditatea cu care se iau deciziile depinde intr-o foarte mare masura de inclinatia personala fara de risc (ne place sa riscam sau preferam sa stam la adapost de acest "bau-bau" feroce?) si de dorinta de a avea lucrurile clar definite. Balacirea in mocirla nesigurantei indreapta consecintele amanarii, de regula, catre sfere tenebroase. Uneori chiar pline de mal si noroi.
    Cand cunosti catre ce iti doresti sa te indrepti, a face echilibristica intre frustrari, neplaceri, afectiune, dor, dorinta, orgolii, sau atasamente doar pentru a evita inclinarea balantei intr-o directie sau alta ar fi profund injust fata de destinatarii acestor trairi. Si ar ajunge in final chiar sa le dezgoleasca de continut.
    In natura nimic nu se pierde totul se transforma / conserva. Iar optiunea individuala si personalizata  pentru ceea ce simtim ca trebuie ales la un moment dat nu face decat sa contribuie la acest fenomen-principiu perfect rezonabil.
Da, este bine sa fim decisi mai ales cand dorim sa avem de-a face cu oamenii. 

Comments