De plans


    Consider ca (nevoia de) lacrimi ar trebui sa fie prima pe lista in lantul necesitatilor fiziologice pozitionate de Maslow la baza piramidei . Ar trebui sa fie inaintea setei, a foamei etc.
    Si tot ea (nevoia de lacrimi) ar trebui sa constituie o piramida intoarsa pentru fiecare din celelalte nivele. Astfel ca in lipsa putintei de a satisface vreuna din nevoile "superioare", sa consideram lacrimile drept panaceu. Nu avem parte de respect din partea celorlalti? Nu ne simtim protejati, ba chiar suntem prea expusi celorlalti? Avem impresia ca nu suntem acceptati in grupurile in care am dori sa fim? Nu ne consideram realizati si chiar avem impresia ca suntem degeaba? Haideti sa plangem. Chiar gasesc total nepotrivit sa nu se propuna nici o solutie nevoilor mereu in crestere, mereu sugatoare de energie fizica si emotionala, mereu acaparatoare. Nepotrivit! Asa ca de ce sa nu ne descarcam din cand in cand? De acord, are si sacul de box rolul lui cateodata, dar parca o lacrima ne spala mai bine de noi insine. Nu antreneaza violenta si nici nu o implica. Pur si simplu elibereaza energii, umori incarcate, ganduri negre, insatisfactii personale. Spala tot. In rafale. In debite de nebanuit. In momente, in locuri, la ore uneori total nepotrivite. Conteaza? Atunci e atunci. Si orice amanare sau inhibare a momentului ar trebui sa fie interzisa.
    Consider plansul (alaturi de bautul ceaiului de cozi de cirese :D) ca fiind un foarte bun dus interior. Care iese la suprafata insa. Ca un mic izvor care reuseste sa crape piatra si sa iasa la lumina cristalin, curat, pur si datator de viata.
    Din punct de vedere strict biologic noi cu lacrimile noastre suntem asemenea animalelor intrucat avem parte de ele (lacrimi) atunci cand corpul simte necesitatea eliminarii impuritarilor prin neutralizarea lor. Singurul lucru care ne face deosebiti, tot pe noi cu lacrimile noastre, este ca am "inventat" un motiv in plus pentru ele: emotiile. Responsabilitatea atat a producerii lacrimilor in scop "purificator" cat si a impulsurilor electrice trimise creierului pentru comenzile de genul "e timpul sa plangi" apartine acelorasi glande. Cu toate acestea insa plansul este un exercitiu umoral subiectiv, antropologii exemplificand acest fapt prin aceea ca odata cu descoperirea zonelor exotice de catre europeni acestia au constatat ca bastinasii "practicau" plansul fara nici un motiv, daca ar fi sa ne luam dupa canoanele europene.
    Toti avem nevoie de plans. De aceste secretii sarate si incolore, produs al glandelor lacrimale, vizibile fizic si cu efect psihic.De cand suntem mici, pentru a semnala celor din jur ca ne dorim ceva, ca ne ignora, ca ne este foame, pana cand ajungem copii si plangem pentru ca ne lovim sau suntem certati, apoi adolescenti fiind simtim apasarea primilor fiori amorosi si credem ca odata cu plansul nostru lumea se va opri in loc pentru durerile noastre. Nimic mai fals. Dar nu-i asa ca doar realitatea noastra este cu adevarat o realitate? Apoi vine plansul "greu", cu incarcatura si mustrari de constiinta, cand ajungem (sau aspiram) la maturitate. Ce poate fi mai frumos decat momentul coplesitor in care, de exemplu, devii parinte? Cand incepi sa-i inveti pe altii cum este sa fii om. Sau cum este sa gresesti si ce inseamna sa fii sincer cu tine insuti. Si totul culmineaza cu varsta intelepciunii cand constatam poate ca avem mai mult trecut decat viitor. Doare, imi inchipui. Spunea O.Paler "Fiecare om se naste prin a fi un sistem anarhic de sperante si moare prin a fi un sistem organizat de amintiri." Sunt aceste vorbe, mai ales cand le constientizezi esenta, un motiv de ras fecund?
    Plasul mistuie. Si avem nevoie de arsuri ocazionale, altfel nu facem loc. Pentru altceva. Ajuta la consolidarea sistemului psihic, la eliberarea de tensiuni si la spalarea de suflete.
    Nu cred in teoria celor care considera ca este benefic survolul acestei trairi de taina doar pentru ca "se fac de rusine". Si chiar si cand poate exista un motiv rusinos, cu atat mai mult dusul interior isi are un scop clar. Sa ne re-deschida ochii. Curati.
    Exprima, daca nu altceva, cel putin faptul ca sentimentele prin care trecem nu sunt unele ocazionale, banale, obisnuite. Sunt coplesitoare si reclama exteriorizare nu prin vorbe, nu prin fapte, nu prin priviri, nu prin certuri, nu prin imbratisari si nu prin "insurubari" lascive. Ci prin ceea ce mai ramane pentru descatusare.
    Tot astfel nu cred in sfatul "nu mai plange!". Chiar daca intentia este buna, nu stiu cum ar putea cineva sa obstructioneze un suflet care nu mai poate, niste nervi intinsi la maxim sau pornirea de a trage un sut fericirii inautentice sau lumii in general.Cum?
    Avem nevoie de lacrimi. De cele sincere. De cele care mor dupa ce lasa marturie. De cele fara astampar. De cele prin care sa putem rade pentru a plange apoi din nou cu zambete. Avem nevoie de ele ca de aer. Ca de ploaie. Altfel escaladam pe tensiuni apasatoare. Si ne descarcam inconstient printr-un plans interior, avortat. Care insa, of, isi pastreaza acelasi efect de arsura.

   

Comments

Anonymous said…
ies putin din tabloul frumos al articolului, aducandu mi aminte de scena basescu-stolojan. cat de autentica a parut/a fost tocmai pentru ca cei doi s-au folosit (poate) de unul din cele mai puternice exprimari ale noastre.

oare cum e sa vezi un om puternic plangand? sau cum se simte un om puternic in timp ce plange..in fata lui, a unui om, a zece sau a milioane de oameni.
Anonymous said…
curiozitatea bate o vina :) de ce il cititi cu sfintenie pe Mircea Badea?
Raluca said…
@ Anonim 1 : am specificat pe parcursul "tabloului frumos" ca nu acord atentie decat exprimarii sincere, nu celei de natura sa manipuleze.
Nu vad de ce un om puternic ar trebui sa se simta altfel decat unul slab doar pentru ca este puternic (sau pentru ca altii il vad asa). Cu toate astea o face tot timpul. Din mandrie fata de propriul eu.

@Anonim 2 : Curiozitatea, nimic mai specific speciei. ... sau il scanez periodic;)
Anonymous said…
Una e plansul si alta sunt lacrimile! Cred ca le cam incurcati si amestecati pe parcursul articolului.

Plansul nu sterge, prin urmare plansul nu poate fi considerat o descarcare ... ci mai degraba o acceptare a incarcarii.

Piramida e regandita asa ca ceea pe care o dati de exemplu nu mai e valabila. http://www.science20.com/science_20/evolutionary_psychologists_sex_maslows_hierarchy_needs
Raluca said…
De ce credeti ca plansul nu sterge si doar lacrimile o fac? Plansul recunoaste incarcarea, lacrimile o anuleaza? Este o chestiune de termeni semantic asemanatori dar carora le asociati functiuni opuse.
Spre exemplu, animalele "plang" fara plans, fara lacrimi. Jelesc. Chiauna, miauna, guiteaza, schelalaie. In ce termeni ati defini aceasta manifestare?

Legat de piramida regandita, cred ca plasarea nevoii de sex in topul piramidei si de fapt pretutindeni (conform rationamentului Univ. din Tasmania) isi gaseste sfarsitul in cuvintele "If you deliberately plan on being less than you are capable of being, then I warn you that you'll be unhappy for the rest of your life" (Maslow). Aleg sa cred ca suntem macar putin diferiti de vietuitoarele fara preocupari dincolo de confort fiziologic si instinct de supravietuire.
Cu toate astea accept frica drept motor primordial in actiuni de orice tip.
Anonymous said…
Cum puneti in balanta citatul din Maslow "If you deliberately plan on being less than you are capable of being, then I warn you that you'll be unhappy for the rest of your life" cu ceea ce spuneti in aceasta postare http://dominoinsights.blogspot.com/2010/08/personal-cred.html ?
Raluca said…
Aparent antagonica. Practic incerc sa o echilibrez. Pe ea, balanta. Deoarece a gresi este omenesc. Doar animalele nu gresesc pentru ca sunt conduse de un impuls perfect: instinctul. Doar noi ne dam "invatati".
Anonymous said…
E chiar antagonica, doar nu aparent! Iar o viata in balanta ... o groaza de energie pierduta cu o echilibristica perversa ! Probabil o groaza de energie merge in justificarea si echilibrarea balantei dupa fiecare "dezamagire personala"
Raluca said…
Sunt de preferat extremele? Este adevarat, de pe jos nu mai ai unde sa cazi. Poti doar sa scancesti cu "lacrimi" subintelese.