Lansare de valoare

      Am fost acum cateva zile la lansarea Fii demn!* a domnului Dan Puric. Am fost cu niste prieteni, unul din ei intrebandu-ma inainte cat cred ca dureaza si eu spunandu-i ca nu poate dura mai mult de o ora. Inca ma intreb ce a fost in capul meu sa zic o asemenea prostie. Cum poti struni un om, cum poti incorseta in saizeci de minute un indragostit de Romania, cum poti frana un pasionat de tara asta sa vorbeasca despre valorile umane in care crede?
      Experienta acestei lansari a fost una minunata iar despre autor ... un ocupat cu tot ce inseamna familia lexicala a cuvantului "roman". Discursul sau a respirat energie, freamat, iubire de neam, un optimism fara margini, debordant si molipsitor chiar si pentru cei care viseaza la strainataturi, durere si dezolare fata de contemporaneitate dar cu contrapunerea unei sperante reale in revenirea la normalitate si in faptul ca actualul romanesc este altfel decat orice alt actual european, este cald si plin de autentic**, aprecierea sincera fata de noi, toti cei din public, umorul, multul si de calitate umorul, devotamentul si aproprierea prin juxtapunere fireasca la sine insusi a demnitatii invatate in familie si despre care vorbeste in carte....
      Sunt doua variante in care vorbeste despre neamul romanesc: fie laudandu-l pentru ceea ce este (discret si genuin, fara false pudori sau dulcegarii), fie criticandu-l-iubindu-l in virtutea unei apartenente reciproce indisolubile in fata niciunui FMI. Pentru ca este unul dintre putinii insufletiti de "speranta fara speranta" si nu stie ce inseamna sa nu crezi in cetatenii neamului tau sau sa crezi mai degraba in valorile pe care ti le insufla un organism supranational decat in tine insuti si familie.
      Un discurs care mie, cel putin, mi-a tinut de foame(a de autentic). Si inca imi tine.

      Ne iubeste. Pe toti, fara preferinte. Cu o certitudine trista spun ca mai mult decat il iubim noi pe el.

*Cartea s-a lansat in data de 15 noiembrie si are pe coperta fotografia mamei autorului. ‘Dupa libertate si democratie, cel mai important lucru este identitatea si libertatea, a spus astazi Majestatea sa, Regele Mihai. Demnitatea nu inseamna tafnosenie, mandrie, stupiditate, ci inseamna ochii acestia, care seamana cu ochii Reginei Maria, cu ochii mamelor dumneavoastra'', declara Dan Puric.

** "in Romania nu exista garduri intre oameni si natura asa cum exista in tarile dezvoltate economic".(Dan Puric)

Comments