Cu dus si intors

      Exista mereu mai multe variante de interpretare a unei situatii date.
      De exemplu, la ce te poti gandi in momentele tale de prea-trezie in care stii ca toti dorm?
      Te poti gandi :
- oare ce viseaza oamenii acum? oare ce-as fi visat eu daca as fi putut dormi?
- ma simt un mic paznic al celor care pot dormi - este o postura draguta, doar ca pe unii nu as vrea sa ii pazesc eu
- ce inseamna sa fii treaz cand altii nu sunt! Vezi in timp real lucruri despre care vei auzi, mai tarziu, actiuni incheiate
- sunt un privilegiat infam
- oare chiar sunt treaza sau dorm si eu acum? Daca sunt in transa?
- sunt un nefericit incapabil sa isi regenereze neuronii; trebuie sa invat sa imi golesc creierul
- strazile fara oameni sunt intr-adevar mai linistite; dar totusi...prea linistite pentru a mai conta. Trebuie calcate in picioare pentru a fi certificate ca atare. Omul te face, omul te distruge.
- vreau sa mi se ofere acces la subconstient - indiferent de ce va fi sa mi se arate.
- hai, treziti-va si tineti-mi companie!

      La ce te poti gandi odata ce tocmai te-ai trezit si ai putea afla, prin absurd, ca nimeni altcineva nu a putut dormi?
- saracii!
- ce bine de mine! Sunt odihnita; nimic mai reconfortant decat o minte limpede.
- vai! oare ce am pierdut in tot timpul asta?
- Nu! ei mi-au fost paznici cat timp eu am functionat pe baza de inconstient?
- oare chiar am dormit sau mi s-a parut? Daca am fost in transa?
- hai, dormiti cu mine!

      Exista si acele situatii in care de foarte multa surmenare fizica ori intelectuala, corpul isi cere drepturile si cedeaza (o ciudata alaturare antinomica de actiuni, nu?) astfel ca oriunde ne-am afla ne ia somnul. Ne fura vietii imediate si ne introduce fortat in cea a viselor.
      Ma intreb, oare de ce insista corpul si mintea ca TOCMAI ATUNCI sa bage la inaintare in(sub)constientul? De ce nu poate astepta pana cand vine ora clasica de somn? Este ca si cum te "trezesti" intr-un univers nou, fara sa stii ce te-a lovit.
      Din perspectiva medicala (si nu numai) somnul o arma a organismului de a lupta impotriva oboselii si de a de a se regenera constant. Nu cumva pauza de constient are exact acelasi rol? Altfel cum s-ar explica faptul ca nu exista somn fara vise?


Pui ... de somn
      "Somn usor" si "Noapte buna" sunt clasicele urari inainte de a ne pregati de somn. Ca si cand incercam sa uram celorlalti ce stim ca s-ar putea sa nu aiba. De ce pornim de la premisa ca NU vom avea nici un somn usor, nici o noapte buna?

      Oare cate episoade REM* exista, in medie, pe parcursul unei nopti dormite? Dar pe parcursul unui vis cu ochii deschisi? :)
      Nu mi se pare deloc intamplator faptul ca trupul nostru este partial paralizat in timpul somnului, perioada in care functiile mentale sunt foarte treze!. Nu cred ca putem functiona daca cele doua forte ar fi simultan in actiune, ceea ce ma face sa cred ca intr-adevar, in timpul zilei, trupul atinge parametrii maximi  de performanta cand creierul se auto-pune la contributie mai deloc. Sa fie aceasta o explicatie stiintifica a faptului ca sportivii "nu au nevoie" de o inteligenta stralucita pentru a face performanta sau doar o pura speculatie proprie de natura sa justifice un fapt usor observabil in realitate?

      Ce se intampla cu oamenii care dorm mai putin de opt ore pe noapte? Isi daruiesc ceva propriei lor vieti,  sau isi fura caciula? Raspunsul trebuie privit, in mod evident, din perspectiva ambelor stari: constient si sub/inconstient. Parerea mea este ca isi fura caciula.

      Sa fie oare somnul locul de refugiu al tuturor multumirilor si nemultumirilor noastre de peste zi? Si din viata in general? De-asta facem lucruri de dimineata pana seara? Sa le retraim (ca prostii) noaptea? Sau mai rau, sa le traim CU ADEVARAT noaptea, in fata propriei constiinte unde nu putem apela la ipocrizie?

      Posibil ca somnul sa fie zona de confort a celor care ziua te privesc cu o pereche de ochi in spatele carora fac tot posibilul sa nu se vada nimic; si care aleg sa se exprime* noaptea.

     Nu intamplator titlul unui articol Stati linistiti! Creierul nostru aplica noaptea ce a invatat in timpul zilei. (uzual ii spunem "consolidarea informatiilor asimilate")

*rapid eye movement


Comments