Nu cred in

      dependenta. Dar evident, ea exista pretutindeni. si tot evident, exista pentru ca altii cred in ea. Dar ma indispune in mod real invocarea ei cand este vorba de un cuplu. Nu cred in dependenta in doi. Cred insa in atasament, cred in iubire, cred in devotament, cred in contopire sentimentala, cred in loialitate, cred in 1+1=1 mult mai complet, cred in dedicatie, cred in amor si emotie cu iz de ceara lichida. Adica topita. 
      Dar nu cred in



      dependente, in special in cele pe care unii dintre noi gasesc convenabil a le justifica drept atasamente virtuoase. A iubi nu este diferit de a fi sau nu virgin: nu este nici o virtute, nici un defect. Ci doar este. Asa cum a iubi nu presupune subjugarea emotionala sau fizica in sensul impus de o dependenta de ordin ierarhic. Nuuuu! Este exact invers ...
      Da, nu cred in



     dependenta! Mai ales intr-un cuplu. Cand unul dintre cei doi ajunge sa depinda de celalalt se nasc raporturi de subordonare si se nasc ierarhii. Si mereu cineva este de vina pentru asta, fie cel dependent, fie locatorul celui slab. Nu exista inertie aici, nu exista accidente. Mereu cel putin cineva poarta responsabilitatatea nasterii celui mai slab inzestrat pentru a sta in doua.
      De ce nu cred in



      dependenta? Pentru ca dependenta si implicit ierarhiile nu vor lasa niciodata loc de pe picior de egalitate sau la fel. Si intr-un cuplu ... vai, cat pericol sa nasti monstri cand nu lasi capastrul  liber! (fie el si fictiv, formal, subinteles, tacit, acceptat - sau nu).
      Ah, da, va veni contraargumentul dependentei reciproce intr-un cuplu. Ambii sunt sclavii celuilalt ... Ce minciuna reciproca de efect! Nici macar sub forma de replica nu mi se pare a fi de bun augur, si aceasta pentru subiectul care nu este de fata (dependentul, adica, "victima") . Profund neelegant intr-un astfel de context. Este ca si cum ai raspunde cu "Este bine sa fiu vazuta" la aprecierea "Ma bucur sa te vad!" Ceea ce ... eu fac uneori :)
       Dar tot nu fac rabat de la faptul ca nu cred in



     dependenta. In cuplu. Este cel mai nepotrivit loc in care poate fi plasata, se iroseste si uzeaza elementele din jur. Si nu este ca si cum in cazul acesta mai poti recupera macar valoarea reziduala ramasa dupa amortizare. Cam bati in cui deprecierea emotionala si nuuuuu numai, odata instalata (ierarhic).






Comments