Efect de imitare

      Este terifiant si in acelasi timp incredibil cum tot ce se intampla in jurul nostru, cum tot ce auzim la altii, cum tot ce vedem in filme ne influenteaza perceptia despre oameni, idealuri, lucruri, fir-ar sa fie, despre viata in general...
      Ganditi-va putin mai mult de doua secunde la asta inainte de a spune "habar n-ai despre ce vorbesti, pe mine nu ma influenteaza nimeni! ".
      Si ganditi-va la acest lucru din perspectiva omului care ati fi putut fi daca emotiile si sperantele nascute in voi, in care ati crezut la un moment dat cu intreaga voastra fiinta, in care ati vrea sa credeti in continuare si care v-au locuit mereu nu ar fi fost treptat si sigur, precum picatura chinezeasca, anulate de realitatea ALTORA!! Sa fim doar niste oi care cu priviri goale si la fel merg mecanic in aceeasi directie cu restul turmei? Sa fim doar niste exponenti fara coloana vertebrala a transferului empatic psihoterapeutic*? Sa fim intr-atat de manevrabili si inutili noua insine,  incat sa ne avortam constient sansele la propriile vise doar pentru ca altii au esuat in ale lor?
      Din aceleasi greseli repetate pana la rutina, sictir si repulsie nu se invata nimic nou.  Ca in bancul cu politistul care vede la 5 metri in fata lui o coaja de banana si se gandeste: "Of, iar o sa cad!"
      Ce pacat sa elimini din start atatea combinatii de noi posibile erori sau variante potrivite de tipul constructiei :
       daca ... atunci ...
devenite eliptice prin pastrarea efectului datorat unei cauze universale fara legatura cu personalitatea noastra. A ramas doar concluzia trista si necauzala a lui
... atunci ...
care (poate) din comoditate lasam sa para a fi insasi concluzia noastra. Si ne ajunge sa stim ce avem de facut fara insa a ne gandi de cele mai multe ori de ce alegem (vorba vine, de fapt ii lasam pe altii sa aleaga pentru noi prin personificarea efectului exemplului lor asupra noastra) sa facem ce facem.



* cu trimitere la transferul erotic in sedintele de psihoterapie - detalii aici - sectiunea 4.

Comments