A ceda sau a nu ceda

Ce inseamna a ceda?
M-am intrebat asta de dimineata, dupa doua-trei ore de inflamatie neuronala acuta si dupa alte cateva momente grave de suflet adunat in gat
A ceda inseamna a pocni, a rupe, a distruge, a irosi, a renunta, a dizolva.

Cum cedeaza ambreiajul
Motivul principal il reprezinta neridicarea lui completa la schimbarile de trepte, chestiune care nu decupleaza cum trebuie discul si duce la o frecare a lui pana la distrugere.
Un alt motiv il reprezinta opririle si pornirile dese, deseori nefortate si chiar inutile.
Daca il simtim patinand, scotand zgomote, neintrand in viteza la rece, atunci avem niste simptome clare pe care le putem preveni prin ne-suprasolicitare, utilizare corecta, revizie periodica

Cum cedeaza plasticul
Simplu, la soc mecanic.
Insa pentru ca plasticul este un material special, exista si o omida speciala care sa il ajute sa cedeze treptat, dupa cum au descoperit cercetatorii britanici. Pardon, spanioli ... deci, poate, mai credibili. Desi parea de neinvins din punct de vedere ecologic, iata ca si polietilena si-a gasit nanasul.

Cum cedeaza o coarda
Prin supraintindere si fortare peste puterea de flexare a firelor

Cum cedeaza fierul
Rugina, coroziunea ori aliajele sunt doar capcane pe care ni le intinde fierul. Amagiri. De fapt fierul nu cedeaza, si tocmai din acest motiv, gaseste variante de supravietuire prin racordare la imprejurimile sale. Mai mult decat atat, el corodeaza rapid in forma sa pura daca este expus la aer umed si temperaturi inalte.

Cum cedeaza religia
Cand avem prea multa stiinta si nevoia de dovezi la fiecare pas.

Cum cedeaza stiinta
Cu prea multa credinta si plonjee senine in necunoscut.

Cum cedeaza corpul
Cel mai bine ne este atunci cand nu ne simtim pe noi insine, fizic si cand ne simtim, sufleteste. Acesta este un alt fel de a spune ca suntem cei mai sanatosi atunci cand nu ne simtim organele si procesele interne. Atunci cand totul se petrece surd si pe nesimtite.
Primele semne de simtire sunt simptomele unei viitoare cedari. Ignorarea lor va duce la ruptura.

Cum cedeaza mintea
La excese.
Si identific trei tipuri de excese: suprasolicitarea care duce la o scurtcircuitare a retelelor, nefolosirea care produce atrofierea lor si socurile majore care desconsidera logica si surclaseaza obisnuinta reactiilor clasice.

Cum cedam noi
In mai multe feluri. Dar vad numitorul comun al felului unu cu al felului doi si al desertului intr-un loc magic: in stomac. Altfel spus, in instinct. Fix acolo.

Altfel ca, dincolo de cedare, cautari si negasiri, din cand in cand ni se mai rupe firul propriilor povesti ... sau o rupem la fuga cand simtim ca tentatia se apropie prea mult ... ori o rupem cu cate cineva care nu-si mai are rostul in viata noastra ... ori ne rupem in figuri cand vrem sa parem mai mult decat suntem.
Sigur, uneori gandurile noastre rup randurile celor mai recente actiuni, asa cum alteori ne rupem picioarele pana sa constatam ca poate e bine sa stam calmi.

Sau, nu de putine ori, se rupe. Sau ni se rupe. Pur si simplu.

Cred ca intr-o oarecare masura ruptura este chiar un semn ca legatura pe care a provocat-o era in plus. Sau neconforma. Cu instinctul, desigur.



Comments

Anonymous said…
Ce explicatie iti gasesti cand te rupe cineva pe genunchi? Ce faci cand ai mers prea departe si rupi tu in celalalt? Cand ai gresit si nu mai poti repara? Cat dureaza sa te mai poti privi in ochi? Cum o inlocuiesti cand iti lipseste? Chiar si asa neconforma...
Raluca said…
Am renuntat sa mai incerc sa imi explic totul
Greselile ne califica drept oameni ... si majoritatea din ele pot fi reparate, sau macar un pic indreptate
Mai degraba as intreba 'cat dureaza PANA sa ma mai pot privi in ochi'?
Nu pot inlocui omul potrivit, fie el si neconform
Anonymous said…
Si totusi"potrivit" nu este la fel de "inflexibil" ca frumos, interesant, sexy; in ochii cator oameni trebuie sa fie potrivit ca sa fie potrivit?
Raluca said…
Doar in ai mei
Anonymous said…
:))))
Imi place ca ti asumi!