Cocarjare encefalica

Nu are retail-ul lamai destule cat sa elimin greata fata de vesnic nemultumitii care incep orice fraza cu "tipic romanesc". Cine crede ca mitocania, furtul, mahalaua, marlania, uratul, minciuna sau mizeria sunt specifice spatiului mioritic, sa viziteze putin din tarile lumii ... oricare, de la Ungaria pana la SUA ... iar cine a facut-o deja, a facut-o degeaba pentru ca a avut un dinte aprioric pentru defaimarea a ceea ce are acasa.

Ce uita sa vada, ei, inadmisibilii pentru care turismul inseamna plimbari in mall si complimentul direct este o inventie inutila, este ca ceilalti, strainii pe care ii preaslavesc si pe care ii ridica in slavi din motive nici de ei stiute nu isi batjocoresc sau vorbesc niciodata de rau conationalii sau tara, indiferent de ce ar face sau de evenimentele petrecute in istorie.

Cine tine la tara si o critica constructiv incearca sa fie picatura din ocean care sa initieze schimbarea. Fiind tu exemplul de care au nevoie altii, ii dai comunitatii o sansa in schimbul unor comori pe care ea ti le returneaza dezinteresat.
 
Dar cum sa ii inveti respectul pe cei cu diplome de postuniversitare indoielnice, cu doi ani de acasa si cu 4 clase sigure de educatie civica?
Cum sa poti sa inculci in ei autenticitatea de neam, respectul fata de valorile strabune, frumusetea sufleteasca a oamenilor de la sat, emotia doinelor si a colindelor?
Cum sa le explici ca a pleca din tara "de lehamite fata de mizeriile din Romania" este pentru cei care traiesc romaneste cu fiecare respiratie, aproape o favoare?
Cum sa le explici ca ei sunt propriul lor deserviciu?
Cum sa le explici ce cauta ei in viata lor si cum e cu crizele identitare de care n-au habar ca sufera?

Cu un exces asumat de prozaism, ei sunt fiii risipitori ai neamului ... care cu greu, daca nu cumva niciodata, nu se vor mai da pe brazda.

Romania nu exista ca atare. Noi o formam. Si daca arata cum arata, este din cauza noastra.

Cetatenia de roman se dobandeste la politie.
Calitatea de roman se castiga. Si nici macar greu.

Comments