Ce faci cand nu exista raspuns corect?

        Uneori poti avea nenorocul sa simti afectiune, respect, atasament fata de cineva care pare a nu le merita. Si care nu cunoaste si nu traieste pe baza de reciprocitate. Ba mai mult, chiar intretine univalenta acestei relatii interpersonale din care tu iti doreste sa faci o prietenie.

      Ce alegi intre respectul cuvenit unei prietenii in care crezi si propria-ti mandrie?
      Cum alegi intre doua emotii care te definesc: afectiune fata de celalalt si respect de sine?
      Cum jonglezi corect intre datoria fata de tine insuti si datoria morala fata de alegerea facuta de suflet si fortat-validata de ratiune?

      Teoretic te alegi pe tine. Practic: daca te alegi pe tine-eul automat te refuzi pe tine-oferit celuilalt. Iar tu ca om esti suma eului pastrat pentru tine cu a eului oferit mediului inconjurator. Asa ca, indiferent de alegere, oricum te refuzi partial.

      Nu cumva nu exista raspuns corect ci doar victime colaterale mai mici intre eul-relativ la ceilalti si eul-relativ la sine?
      Iar faptul ca te intrebi aceste lucruri pot pune la indoiala calitatea persoanei pentru care nutresti un profund atasament, sau din contra, calitatea ta ca om de vreme ce te gasesti afectionat de o astfel de persoana. Sau?

      ...sau cum poate cineva imoral si egoist, prin simpla-i prezenta, sa puna la indoiala esenta unui sine de buna credinta. 

      Singura scapare din fata autopenitentei si a propriei incriminari: explicatia data de psihanaliza pornirii de a ne lega de cei care ne pot face rau. Asa ca iti gasesti un eveniment nefericit de prin copilarie sa iti descrie pornirea adulta. Dar este acesta cel mai bun raspuns pe care ti-l poti da?
      Ba mai este o scapare: lasi ratiunea, de altfel fortata sa accepte o alegere sufleteasca, sa intre la inaintare, sa nege emotia, sa o arunce "sub pres" si treptat, fara alimentare cu oxigen, sa o anihileze. O crima impardonabila pentru suflet, dar facuta in numele si pentru salvarea lui. Pe scurt: instinct de conservare. Dar este acesta cel mai bun raspuns pe care ti-l poti da?

      Ce faci cand nu exista raspuns corect?
      Il inventezi si lasi corectitudinea de fond sa devina forma.

Comments