Bla-bla-ul (=teoria) multimilor

    Pana unde se intinde cel mai mic multiplu comun intre sensurile date de oameni cuvintelor si DEX (presupunand aici DEX-ul drept criteriul cel mai obiectiv din punctul de vedere al semanticii absolute)?
    Si in ce masura abordarea anumitor termeni capata dintr-o data noi conotatii cand ele sunt adresate de persoane pentru care nutrim anume sentimente sau pur si simplu fata de care indiferenta nu mai reprezinta demult o optiune - adica un iubit, un foarte bun prieten, o ruda?
    Niciodata un "taci!" spus de un om care iti este indiferent nu are acelasi impact cu un "taci" spus de un om pe care ti-l doresti aproape. Si lucrurile se repeta la auzirea unui "ai grija de tine!" sau orice altceva.
    Si de aici se naste un nou numitor comun, mai restrans si poate cu atat mai relevant dar deopotriva nascator de confuzii frecvente, si anume intre DEX si sensurile date de oameni anumitor cuvinte in functie de suma oamenilor cu care, prin folosirea acestora, interactioneaza.
    Vrem, nu vrem, totul se cam reconfigureaza permanent. A vedea o mana intinsa poate insemna ori acordarea sincera a unei prietenii ori intinderea unei capcane. Si dintr-o vorba poti intelege 100. Intrebarea este cate din ele sunt reale si intentionate de expeditor. Din pacate, a cere explicatii suplimentare poate deseori sa nu faca altceva decat sa sporeasca labirintul, insa nu vad in aceasta o scuza pentru a lasa mintea sa fabuleze pe marginea unor cuvinte rostite si neintelese initial. "Cuvintele de ajutor" care vin sa explice formularea de inceput nu fac decat sa reduca numitorul comun al sensurilor si sa ne apropie de adevar. Pentru cei care vor sa il auda si pentru care au curajul sa il rosteasca. Bineinteles.

Comments