cu sau fara cuvinte


Nu vorbiti decat daca ceea ce vreti sa spuneti are mai multa putere decat tacerea! 
Confidentele sunt nocive ori de cate ori nu au ca scop simplificarea vietii celui ce le asculta.

Japonezii spun ca transpunerea emotiilor in cuvinte se transforma in neadevaruri, pentru ca orice traire se schimba in clipa in care a fost rostita. Dragostea, spre exemplu: de ce sa impovaram ceea ce trebuie sa ramana nespus? Sentimentele au valoarea lor, nu pot fi impuse, si in nici un caz pretinse. Tristetea, mahnirea? Toate trec cu timpul, lasand loc unui echilibru.

In fiecare clipa, tacerea aduce noi vesti.
 
Majoritatea relatiilor afective nu sunt altceva decat obisnuinte sau indatoriri de care nu avem curajul sa ne rupem.
Orice atasament este un semn de neputinta; daca nu am mai avea nevoie de altii, nici nu ne-am mai dori sa ne apropiem de ei.

Lord Byron sustinea ca in singuratate ne simtim mai putin singuri. Persoanele solitare sunt deseori o companie savuroasa. De ce? Fiindca se pricep sa fie solitare.

Adevarata masura a inteligentei unui om este numarul de incertitudini pe care este capabil sa le aiba.
Oamenii vor de fapt certitudini, nu cunostinte.
Cultivarea incertitudinii, a relativitatii si reinterpretarea esecului - iata cele mai eficiente cai impotriva dezamagirii.

Sunteti incordati? Daca da, inseamna ca incercati sa evitati ceva, sa va opuneti sau sa negati prezentul.
O minte limpede nu pierde vremea cu analize zadarnice, ci se concentreaza si stie imediat ce are de facut.
De multe ori prioritatile confuze si incapatanarea de a schimba lumea duc la tulburari personale majore.

Acceptarea contradictiilor vietii fara a te simti obligat sa le remediezi (...) cand vezi o hartie pe jos, in loc sa il bombaniti pe cel ce a aruncat-o, luati-o si aruncati-o la gunoi. Nici nu va inchipuiti cata pace interioara va va oferi acest gest.

Acceptati ca nu veti intelege niciodata anumite lucruri. Iata o forma de modestie intelectuala. Cel are isi dedica viata lui limitata pentru a cauta cunoasterea fara margini isi va epuiza fortele.

La ce bun sa fugiti de inevitabil?

Am fost invatati sa credem ca avem propria noastra identitate. In realitate, suntem doar o combinatie de moment si impersonala de stari mentale: in copilarie nu puteam suferi spanacul, iar astazi il mancam ca pe o delicatesa. Incercati sa va ganditi profund si veti descoperi in scurt timp ca acel 'eu' in a carui existenta credeati este o iluzie.

Placerea seamana cu un buchet de maci. Abia culesi, se ofilesc.
Fericirea nu se afla intotdeauna acolo unde credem; si este cu atat mai cuprinzatoare cu cat poate veni din 'foarte putin'.
In sine, frumusetea este alcatuita din clipe fugare: un gest elegant, o unda, o furnica, parfumul unui trandafir, lumina zorilor prin perdele ... orice moment poate avea o intensitate absoluta. In fond, viata este doar o succesiune de astfel de clipe, despartite intre ele de restul existentei - adica de tot ce nu putem decat sa acceptam.

Treci prin viata fara a incerca sa retii ceva, fara a jindui la ceea ce vezi!

'Inutil' este considerat deseori sinonim cu 'nul', 'zero barat'. In filosofia chineza, inutilul este insa minunat; cum ar fi viata fara el, ce  ne-ar mai spune valurile care se sparg de tarm neincetat, fara nici un rost? (...) 'Inutilul' confera sens existentei.



preluari din 'Micul Infinit', Dominique Loreau

Comments