Ce este puterea?

Puterea este unul dintre cele mai pasibil-subiective atribute pe care le poate avea un lucru, un om, un sentiment, un eveniment, un fapt, deoarece ea nu exista decat fie ca o reflexie a unei slabiciuni sau al unui atasament fata de subiectul "puternic", fie ca rezultat al unei acceptari, conventii publice fata de acesta.

Dincolo de voturile populatiei, un presedinte are putere pentru ca institutia prezidentiala este o constructie unanim acceptata de societate ca fiind acea forma de guvernamant care se bucura de autoritate in randul tuturor*, un barbat are putere in fata iubitei sale (si) pentru ca este investit mental cu atributele celui care are voie sa ia oricand decizii pentru ea, o mama are autoritate in fata copilului pentru ca este invatat de mic cu acest raport emotiv-ierarhic si care ulterior poate deveni prietenie, un cadou cu valoare sentimentala are o putere incomparabil mai mare decat o mie de biletele la loterie, nu pentru ca poate cumpara lucruri, ci pentru ca poate muta munti din loc. 

Aseara mi-a picat fisa asupra celui de-al treilea pilon care confera putere: gandurile. De la speranta pana la autosugestie este o cale lunga de impartit putere in lume. Ieri pe mine m-a ajutat sa nu disper o superstitie-speranta: aceea ca o inundatie este semn de belsug. Nu e, dar lasati-ma sa ma mint si astfel sa fac sa-mi treaca nervii.


*existenta si autoritatea guvernelor poate parea ceva obiectiv: toate statele - indiferent de regimul politic care conduce - o au. Din punctul meu de vedere este doar o subiectivitate insolvabila, precum banii investiti in lucruri greu vandabile si care redevin lichizi foarte greu: se poate schimba oricand principiul autoritatii in stat, dar extrem de greu si dupa foarte mult timp.

Comments