cum e cu religia

      Cred ca religia isi gaseste locul in sufletele oamenilor in doar trei conjuncturi:

- pe de o parte in mediul rural, unde apropierea de divinitate se cultiva din pruncie si unde autenticitatea legaturii cu Dumnezeu transcede pragmatismul vietii de zi cu zi
- pe de alta parte, in mediul urban in randul populatiei de categorie financiara sub clasa mijlocie. Extrapoland, in societatile unde economia scartaie din toate incheieturile si unde polarizarea veniturilor este evidenta.
- si mai exista categoria ce nu tine cont de zona geografica si care se refera la cei ce, nevoit sau nu, trec prin momente de cotitura care necesita incredere in niste forte peste puterea lor de intelegere.

      In toate cazurile credinta isi gaseste un aliat de nadejde in sufletele oamenilor: in zonele rurale pentru ca are la baza o fatalitate plina de speranta, in zonele urbane pentru ca s-a construit pe deznadejdea resemnata si in sufletele celor disperati pentru o ancora.

      Unde sunt cel mai rar intalnite credinta, semnul crucii si drumurile la biserica? In economiile dezvoltate armonios, cu obligativitate la pensie privata, asigurare de sanatate si rate la banca si care anual inregistreaza cresteri sustenabile de PIB de cateva procente. Sunt societatile pentru care nu pare a avea vreo importanta gandul la ceva vizavi de care "cercetatorii britanici" nu se pronunta.

      Cand lucrurile functioneaza uiti sa speri. 

     Macar pentru asta, si tot n-as parasi vreodata Romania, una din putinele tari europene care mai stie cum sa te priveasca in ochi.

Comments